2014-03-26

Η ιστορία των παρελάσεων

Πληθαίνουν οι φωνές, τα τελευταία έτη, όσων εναντιώνονται στην διοργάνωση παρελάσεων (πολιτικών και στρατιωτικών) επί ταις εθνικαίς επετείους.

Το βασικό επιχείρημα των ενισταμένων είναι ότι η μορφή αυτή εορτασμού είναι κατάλοιπο ολοκληρωτικών καθεστώτων ("φασιστικών" είθισται να λένε, αποσιωπώντας τον θεσμικό χαρακτήρα τέτοιων εκδηλώσεων στα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό), που δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Τα ιστορικά τεκμήρια, όμως, τους διαψεύδουν...

Εφημερίδα "Εστία", 28 Μαρτίου 189x (δεν ήταν ευδιάκριτο το τελικό ψηφίο της χρονολογίας, στο υπ' όψιν μου απόκομμα, αλλά είναι σαφής η δεκαετία αναφοράς)

 



Εφημερίδα "Εμπρός", 26 Μαρτίου 1900

 


Εφημερίδα "Εστία", 26 Μαρτίου 1902


Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι παρελάσεις φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχαν καθιερωθεί στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου πολύ πριν την εμφάνιση των ολοκληρωτισμών στο ιστορικό προσκήνιο.


ΥΓ: Ούτε, είμαστε το μοναδικό κράτος της Ε.Ε., που εορτάζει επετείους του με παρελάσεις. Η στρατιωτική παρέλαση στα παρισινά Ηλύσια Πεδία, κάθε 14η Ιουλίου, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και δεν νομίζω να έχει "φασιστικό" παρελθόν ή έλλειψη δημοκρατικών ευαισθησιών η Γαλλία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πρόσφατη δημοσίευση

Γιατί ζηλεύω το Ισραήλ;