Για άλλη μια χρονιά, η καθιερωμένη εθιμοτυπία επί τη ενάρξει της ΔΕΘ τηρήθηκε στο ακέραιο: διήμερη ταλαιπωρία των κινουμένων εντός Θεσσαλονίκης, λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων/απαγορεύσεων, για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις επισήμων και οι λογής διαδηλώσεις, τουριστική περιήγηση στην Θεσσαλονίκη για όλους τους αξιωματούχους εξ Αθηνών, κενολογίες πολιτικών, τυποποιημένη συνθηματολογία διαδηλωτών και βεβαίως ακατάσχετες υποσχέσεις παροχών, πολλές εξ αυτών επαναλαμβανόμενες κατ' έτος!
Διερωτώμαι ποιό το νόημα όλων αυτών των πολυεξόδων εκδηλώσεων, με μηδενικό θετικό αντίκτυπο στην ζωή της Θεσσαλονίκης...
Εδώ και αρκετά χρόνια, επίσης, έχει καλλιεργηθεί έντονη ρητορική για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, εκτός κέντρου πόλεως. Αλλά μήπως θα έπρεπε πρωτίστως να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο της ΔΕΘ, αντί με την τοποθεσία της; Διότι, ενδεχομένως, αλλαγή στην φυσιογνωμία της ΔΕΘ θα επέλυε - μερικώς έστω - το πρόβλημα συμφορήσεως του κέντρου.
Δύο καίρια ερωτήματα, στα οποία αδυνατώ να δώσω λογικοφανή και πειστική εξήγηση είναι τα εξής:
- Τί προσφέρει στην Θεσσαλονίκη η παροδική μεταφορά του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού από την Αθήνα, για μερικές ημέρες, εν είδει περιοδεύοντος θεατρικού θιάσου, πέρα από αυξημένη κατανάλωση σε τοπικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστιάσεως;
- Για ποιόν λόγο κάθε χρόνο το μεγαλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ καταλαμβάνεται αποκλειστικώς από υπουργεία και δημοσίους φορείς για την δική τους προβολή; Πόσο σχετίζεται αυτό με μια υγιή οικονομική δραστηριότητα;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ΔΕΘ, υπό τις τωρινές συνθήκες, έχει καταντήσει απλώς ένα φολκλορικό στοιχείο για την Θεσσαλονίκη, ωστόσο, λόγω ιστορίας και αναγνωρισιμότητος, διαθέτει δυναμική για να εξελιχθεί σε παράγοντα που μπορεί να προσδώσει στην πόλη αυξημένο κύρος και ουσιαστικό ρόλο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να απεξαρτηθεί εντελώς από το εγχώριο κομματικό/συνδικαλιστικό κατεστημένο.
- Να μετατραπεί - εν όλω ή εν μέρει, με παράλληλες εκδηλώσεις - σε διεθνές συνέδριο υψηλού επιπέδου, με τρεις θεματικούς άξονες:
- Επιστήμη/Τεχνολογία
- Οικονομία
- Πολιτική
Εν ολίγοις, θα ήταν ευχής έργον, κατά την γνώμη μου, να εδραιωνόταν στην Θεσσαλονίκη ένας θεσμός ευρυτέρας απηχήσεως, ένα "Davos των Βαλκανίων", με έμφαση στις εξελίξεις του Αίμου και της Α. Ευρώπης, αντί η ΔΕΘ να παραμένει εγκλωβισμένη στην (μικρο)ελλαδική πραγματικότητα.
Το όραμα αυτό δεν το ενεπνεύσθην εν μιά νυκτί, το έναυσμα να ωριμάσει μια τέτοια σκέψη δόθηκε από την ίσως πιο επιτυχημένη οργάνωση των τελευταίων ετών, την ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
Τότε, εκτός από την συνήθη δραστηριότητα περί την έκθεση, οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετείχαν, διοργάνωσαν πλήθος παραλλήλων εκδηλώσεων (διαλέξεις, συναντήσεις, παρουσιάσεις, κλπ, εντός και εκτός εγκαταστάσεων της ΔΕΘ), κυρίως με θεματολογία σχετική με σύγχρονες τεχνολογίες (αφού οι περισσότερες εξ αυτών σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούνται).
Το παράδοξο, βεβαίως, ήταν ότι η έντονη παρουσία των εν Ελλάδι αμερικανικών εταιρειών δεν υπήρξε αποτέλεσμα ενεργειών των διοργανωτών ή της ελληνικής πολιτικής, αλλά απότοκος της δραστηριότητος της πρεσβείας των ΗΠΑ και του τότε επί κεφαλής της Geoffrey Pyatt! [*]
Παρότι η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί κατόπιν εκείνη την αμερικανική πρωτοβουλία, για την περαιτέρω ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδικού χώρου ως κέντρων επιρροής στα Βαλκάνια, απεδείχθη ότι μια αναβαθμισμένη εκδοχή της ΔΕΘ δεν είναι άτοπη, αρκεί να υφίσταται πολιτική βούληση.
Έκτοτε, μάλιστα, το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης έχει καταστεί πιο ευνοϊκό για ένα εγχείρημα στην κατεύθυνση του "μικρού Davos" (τουλάχιστον στον τεχνολογικό τομέα) εξ αιτίας της προοδευτικής εγκαταστάσεως πολυεθνικών εταιρειών στην πόλη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πυρήνα φορέων γύρω από τον οποίον να οικοδομηθεί η μόνιμη τέλεση ενός επιστημονικού/τεχνικού (σε πρώτη φάση) συνεδρίου, στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν - ως κοινωνία - έχουμε εθιστεί σε τέτοιον βαθμό στην παρακμή της εγχωρίου πολιτικής ζωής, ώστε να ικανοποιούμαστε από την αναπαραγωγή της και να αδιαφορούμε για κάθε ιδέα που δυνητικώς μάς απομακρύνει από αυτό το τέλμα...
[*] Αυτή η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη από προσωπικές μου επαφές με σημαίνοντα στελέχη στην Ελλάδα δύο μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας.
ΥΓ:
To 2021 εγκαινιάστηκε μια ειδική έκθεση τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη, η Beyond. Μετά από 4 έτη συνεπούς παρουσίας, απεφασίσθη η εκ περιτροπής διεξαγωγή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν γνωρίζω το παρασκήνιο πίσω από την εξέλιξη αυτή, αλλά υποβόσκει μια αίσθηση πως απαγορεύεται να καινοτομήσει και να δραστηριοποιηθεί σε υψηλό επίπεδο κάποιος εκτός λεκανοπεδίου!
Το προηγούμενο της ΔΕΘ του 2018 (που εξετέθη προηγουμένως), πάντως, συνηγορεί στο ότι τέτοιες κινήσεις δεν εκπορεύονται από εξωχώρια κέντρα, παρά από εσωτερικά, διογκώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα συγκεντρωτικής δομής της Ελλάδος, με την ερήμωση και υποβάθμιση της περιφερείας.
Άλλος ένας λόγος που η εξωστρέφεια της ΔΕΘ και η απαγκίστρωσή της από τα εγχώρια βαρίδια κρίνεται επιτακτική.
[ Το άρθρο ανεδημοσιεύθη στον ενημερωτικό ιστότοπο ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, στις 10/09/2024. ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.